Vietin tämän vaihdon toisen harjoittelu jakson Health Visitorsien mukana. Jatkossa kutsun heitä lyhennetysti HV. Briteissä äitiys- ja lastenhuolto on jaettu niin, että kätilöt hoitavat raskauden aikaisen hoidon ja tarkastukset sekä vauvan syntymän jälkeiset ensimmäiset pari viikkoa. Sitten kuvaan astuvat HV:t jotka hoitavat lasten terveystarkastukset ynm. siihen asti kunnes lapsi täyttää viisi vuotta ja siirtyy kouluterveydenhuollon pariin. HV:t ovat sairaanhoitajia, jotka ovat käyneet siihen päälle vuoden kestävän kurssin. Vastaavaa työtä tekevät siis kuin terveydenhoitajat Suomessa.
Yksi suuri ero kuitenkin on ja se on se, että HV:t tekevät kotikäyntejä. He vierailevat perheen luona vauvan ensimmäisten elinkuukausien aikana keskimäärin kolme kertaa, ja enemmän jos tarve vaatii. Sen jälkeen he tekevät kotikäyntejä seuraavan kerran yksi vuotis tarkastuksessa ja siitä eteenpäin kerran vuodessa. Äidit ja lapset eivät siis tule neuvolan vastaanotolle vaan neuvola tulee kotiin. HV:t pitävät myös kerran viikossa vauvaklinikkaa, jonne saa tulla punnituttamaan vauvansa ja kysymään neuvoa, jos jokin asia painaa mieltä. Lisäksi ainakin ohjaajani aina tähdensi perheille, että heille saa aina soittaa oli asia sitten pieni tai iso, ja tarpeen mukaan he järjestävät kotikäynnin.
Tykkäsin tosi tosi paljon näistä kolmesta viikosta! Oli todella mielenkiintoista nähdä neuvola toimintaa ja oppia lasten kehityksestä ja imetyksen tukemisesta ja kaikesta mahdollisesta vauvoihin ja pikku lapsiin liittyvästä. Ja olihan se myös mielenkiintoista päästä kurkistamaan englantilaisten koteihin ja lapsiperhearkeen. Ja hitsi nyt vasta oikeasti käsitin, mitä tarkoittaa kun sanotaan, että vauvat kasvaa nopeasti. Se on ihan oikeasti huima vauhti.
Vietin myös pari päivää kätilöiden matkassa ja osallistuin muun muassa imetysluennolle, joka pidetään odottaville perheille. En osaa tarkkoja lukuja sanoa, mutta täällä imetys tilastot ovat huonommat kuin Suomessa. Monet valitsevat alusta alkaen pulloruokinnan syystä tai toisesta. Yksi kätilöistä sanoi, että joitakin vuosia sitten tilanne oli parempi, mutta se on nyt huonontunut. Hän on yrittänyt saada lukuja nousemaan pitämällä muun muassa juuri edellä mainittuja imetysluoentoja ja järjestämällä imetyskerhoja- ja tukihenkilöitä. Resursseja ei vain kuulemma ole niin paljon kuin tarvittaisiin suurepaan kampanjaan yms.
Me siis hurruuteltiin ympäri pitäjää autolla talosta toiseen. Yksi päivä aloin siinä autossa istuessa miettiä, että kuinka minä tänne oikein päädyin? Istumaan aivan ihanan neuvolantädin kanssa autoon ja olen menossa englantilaisiin perheisiin, heidän koteihinsa, tukemaan perhettä uudessa elämäntilanteessa. Tuntui kummalliselta ja hienolta. Olen niin onnellinen, että harjoittelu paikakseni valikoitui juuri HV:n kanssa työskentely. Näinä kolmena viikkona tutustuin paikalliseen kulttuuriin aivan eri perspektiivistä ja sain oppia niin paljon.
Nyt voin hyvillä mielin suunnata katseen ja jalat kohti Skotlantia! Viimeinen viikko siis on lomaa ja se alkaa huomenna viimeisen arvioinnin ja papereiden allekirjoittamisen jälkeen. Ja illalla kello kahdeksan starttaa 11 tunnin bussimatka Edinburghiin. Ja tiedättekö mitä? Olen aika innoissani tuosta bussimatkasta!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti